fbpx

Als de Corona-pandemie ons iets heeft geleerd, is het wel dat je voor een kantoorbaan niet altijd fysiek op het werk aanwezig hoeft te zijn. Thuis werken is min of meer ‘gewoon’ geworden. Maar als je je werk vanuit huis kunt doen, waarom dan niet vanaf een andere bestemming? De sky is the limit! Bali, Mexico, Zuid-Afrika: het kan allemaal. Of je blijft gewoon in Europa, Portugal bijvoorbeeld …

Want wat blijkt? Portugal is één van de beste plekken voor een workation! Het gunstige klimaat, de lage kosten van levensonderhoud, de goede bereikbaarheid en de beschikbaarheid van snelle internetverbindingen zijn de belangrijkste factoren om in Portugal je laptop open te klappen, in te loggen en gewoon te werken alsof je op kantoor zit.

Bij Quinta dos Pernobes hebben we buiten het zomerseizoen prima faciliteiten voor een workation in Portugal. Onze vakantiehuisjes hebben verwarming, een keuken en WIFI via glasvezel, dus prima geschikt als leef- en werkplek in de maanden november tot en met maart. En in je vrije uurtjes hoef je je zeker niet te vervelen. Op minder dan een kwartier rijden vind je vele restaurants (het toeristische Óbidos is vlakbij), de Lagoa de Óbidos (kitesurfen!) en de prachtige Atlantische kust.

Dus wacht niet langer, pak je laptop in en kom naar Portugal voor de workation van je leven!

Als je vanaf de snelweg IP6 Peniche binnenrijdt, kom je op een belangrijke rotonde. De afslag die je hier kiest, bepaalt in welk deel van Peniche je terecht komt. Dat is natuurlijk logisch, maar nergens zijn twee afslagen zo verschillend als hier!

Ga je rechtdoor, dan rijd je richting kust en dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk. Maar verwacht hier geen gezellige boulevard, mooie stranden en aantrekkelijke restaurants. Je kunt natuurlijk wel de zee zien en horen, maar verder zie je veel kantoren en huizen.

Ga je bij de eerder genoemde rotonde echter linksaf, dan rijd je na een paar kilometer het centrum van Peniche binnen. En daar gebeurt het! Hier vind je een mooie rotsige kustlijn, veel restaurants, de ferries naar de Berlenga-eilanden en een oud fort met indrukwekkende muren en torens.

Dus als wij je een tip mogen geven: neem de rotonde linksaf, kies een mooie parkeerplek en geniet van deze heerlijke kustplaats. En zoek je nog een authentieke lunchplek: op deze pagina over Peniche vind je ‘m!

Enne … ga je bij de rotonde per ongeluk toch rechtdoor, geen punt. Uiteindelijk kom je na een omweg ook uit in het centrum van Peniche!

Op de hoogte blijven van acties en speciale aanbiedingen?


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    We wonen in Arelho, een klein dorpje vlakbij Obidos. Toen we besloten naar Portugal de verhuizen, stond één ding vast: we gaan niet in de middle of nowhere wonen. Als geboren stadskinderen (Jeannette in Amstelveen en Pieter in Haarlem) houden we wel van wat geluiden om ons heen. Maar niet teveel natuurlijk, het moet wel leuk blijven. 

    En daarom is ons dorp Arelho een prima plek! Het is de ideale combinatie: de rust van een klein dorp, maar tegelijkertijd gebeurt er genoeg om ons heen. De lachende dorpsgenoten op het terras van het café (honderd meter van onze Quinta), het kerkkoor dat oefent in het dorpshuis, de bakker die toeterend voorbij komt om zijn verse broodjes aan te prijzen en de wijnboer die zijn druiven oogst, want we wonen tenslotte in een agrarische omgeving. 

    En dan de beestenboel! Hanen en kippen, honden en katten, geiten en schapen, paarden en ezels, vogels en vlinders: we hebben het allemaal in het dorp en ze laten zich uiteraard af en toe horen (behalve die vlinders natuurlijk).

    “Dus voor mijn rust hoef ik niet naar Quinta dos Pernobes te komen?”, hoor ik je nu denken. Zeker wel! Want Arelho blijft een dorp waar niet zo heel veel gebeurt. Dus als je lekker met een boek bij het zwembad ligt en er rijdt een trekker voorbij, denk je ‘hé, een trekker’ en lees je weer lekker verder. Gewoon, omdat het vakantie is en het dorpsleven aan je voorbij trekt. Genieten!

    Op de hoogte blijven van acties en speciale aanbiedingen?


    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

      Santarem is een middelgrote provinciestad op ongeveer 40 minuten rijden van onze Quinta dos Pernobes. Het is de trip ernaartoe zeker waard, hoewel dat er niet op lijkt als je deze stad binnenrijdt. De buitenwijken staan (zoals in vele Portugese steden) vol met niet echt mooie flatgebouwen, afgewisseld met grote supermarkten en ander superstores.

      Maar als je eenmaal het centrum binnenkomt en de auto hebt geparkeerd, dan loop je al snel door de oude binnenstad met vele kleine straatjes, mooie doorkijkjes en prachtige kerken.

      Santarem ligt op een heuvel in een verder vlak landschap, dus je hebt op veel plekken een mooi zicht op de omgeving.

      Bezoek zeker ook de Jardim Portas do Sol, een klein stadspark dat uitkijkt over de rivier de Taag en de wijde omtrek. Dit park heeft een klein modern cafeetje voor een kopje koffie, maar dat kan natuurlijk ook in één van de vele andere gelegenheden in het oude centrum.

      Op de hoogte blijven van acties en speciale aanbiedingen?


      Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

        Het hele jaar door veel zon, nooit kouder dan 12 graden en zelden warmer dan 30 graden. Als je nu denkt: ‘dat klinkt als het ideale klimaat’, dan moet je zeker eens een keer de Zilverkust in Portugal bezoeken! Slechts een uur boven Lissabon, aan de kust en met een prachtig landschap.

        Toen we in 2018 de Zilverkust in Portugal kozen als ons zoekgebied voor een nieuw huis, hadden we eigenlijk nog geen idee over het klimaat daar. Natuurlijk, we wisten dat het in Portugal warmer is dan in Nederland met meer zon-uren. In het binnenland en in de Algarve kan het in de zomer heel warm zijn, maar in de bergen valt er in de winter ook sneeuw.

        Maar dat het klimaat in de Zilverkust zo mild zou zijn, dat hadden we echt niet verwacht. Door de invloed van de zee is het ’s zomers vrijwel nooit bloedheet, met gemiddelden van 25 graden. En in de winter wordt het overdag bijna nooit kouder de 12 graden. Bij helder weer is het dan ’s nachts wel fris: af en toe moeten we ’s ochtends de autoramen krabben.

        En dat heldere weer is ook in de winter zeer aangenaam: als de zon schijnt, is het al snel heerlijk om buiten te zitten. Niet zo’n schraal zonnetje als in Nederland, maar echt een warmtebron. Het komt dan ook regelmatig voor dat het in de winter buiten beter en warmer is dan in huis.

        Kortom: we hadden het qua klimaat in de Zilverkust niet beter kunnen treffen! En ook als je een vakantie naar Portugal overweegt: denk dan ook eens aan het voor- of naseizoen of zelfs de winter. Het kan dan echt heerlijk zijn!

        De bouwvergunning in Portugal: het is altijd een lastig punt. Tenminste, als je ‘Ik Vertrek’ mag geloven. Eindeloze bezoeken aan de instanties, architecten die hun afspraken niet nakomen, delen van het perceel die illegaal blijken te zijn, enz. enz. Kortom: een bron van veel frustratie. Dat kan het zijn.

        Maar bij ons gaat het eigenlijk best soepel. De architect heeft een plan gemaakt met alle noodzakelijke papieren. We zijn samen naar de gemeente gegaan om de aanvraag voor de vergunning in te dienen. Daar werd niet moeilijk gedaan of gezegd dat er dingen misten. So far so good.

        En nu is het dus zover: we hebben deel 1 van de vergunning binnen! Deel 1 bestaat uit de goedkeuring van het architectonische deel van de aanvraag. Dus hoe komen de gebouwen eruit te zien, waar komen de ramen en deuren, enz. Onze architect had hierbij zoveel mogelijk rekening gehouden met de bestaande situatie, dus het was niet onlogisch dat de gemeente akkoord zou gaan.

        Maar nu deel 2: het technische deel van de aanvraag. Hoe lopen de leidingen, klopt de renovatie als het gaat om de bouwtechnische eisen, hoe zit het met de isolatie: dat soort dingen. Volgens de architect kan dit binnen een paar weken geregeld zijn. We gaan het zien!

        We wonen dan wel in Portugal, maar we blijven natuurlijk Nederlanders! Daarom gingen we graag in op de uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur om in haar ambtswoning in Lissabon Koningsdag te vieren. Compleet met Wilhelmus, haring, tulpen, Heineken en bitterballen!

        Arelho (waar wij wonen) is een rustig Portugees dorpje tussen Obidos en de Atlantische kust. Het ligt niet echt aan een doorgaande route (dus weinig verkeer), er is wat reuring bij het café en het schooltje en af en toe komt er een auto toeterend door het dorp, die groente of vis verkoopt. Kortom: kalm en relaxt.

        Maar eens in de zoveel tijd loopt het dorp uit. Want als er een feestje wordt georganiseerd, dan wordt het dorp wakker! Zo ook afgelopen zaterdag: in het Centro Social (het dorpshuis annex café) traden drie koren op en voorafgaand was er een gezamenlijk diner.

        Zowel Jeannette als Pieter waren in de maand ervoor al tijdens het honden uitlaten aangesproken door één van de organisatoren, die ons een mooie flyer gaf. En ach, goed voor de integratie: laten we gaan! Bij het inschrijven zag Jeannette dat we nummer 4 op de lijst waren, dus toen we op de dag zelf naar het dorpshuis liepen, waren we even bang dat we met een klein groepje zouden zijn. Nou, dat viel mee …. Het hele dorpshuis zat vol met 250 dorpsgenoten aan vijf lange tafels!

        We werden door een vriendelijke mevrouw aan een tafel gezet naast twee Engelse dorpsgenoten. Van ons voornemen om wat meer Portugees te kunnen praten kwam dus niet veel terecht. Maar het was gezellig en onze Engelse tafelgenoten bleken al 10 jaar in Arelho te wonen en konden ons veel handige tips geven.

        Na de prima maaltijd (de bekende Portugese groentesoep, gevolgd door een varkens-stoofpot met rijst en gebakken aardappels en vers fruit als toetje) volgden drie optredens van koren, onderbroken door een aantal toespraken en het uitwisselen van cadeaus. Het eerste optreden was het kerkkoor uit Arelho zelf, daarna een koor helemaal van het eiland Madeira en tot slot een groep uit Caldas da Rainha. Veel Portugese volksmuziek en er werd af en toe volop meegezongen door het publiek.

        Kortom: een geslaagde avond!

        Portugal is een land met een Katholieke traditie. Dat is onder meer te merken aan de vele feestdagen die worden gevierd. Niet alleen Kerst en Pasen, maar ook andere belangrijke momenten worden aangegrepen om het Katholieke geloof te uiten.

        Een mooie traditie is de processie, waarbij gelovigen in het openbaar hun geloof ritueel belijden. Ieder land heeft zijn eigen belangrijke processies, dus ook Portugal. Met name in de aanloop naar Pasen zijn er verschillende processies in vele dorpen en steden.

        In Obidos is er ieder jaar aan het begin van de Vastentijd de Procissão da Ordem Terceira. Hierbij een kleine foto-impressie.

        processie Obidos
        processie Obidos
        processie Obidos

        Gelukkig is niet alles anders in Portugal. Want toen ik onlangs op Instagram berichten las over carnaval in Nederland, zag ik tegelijkertijd hier in Portugal posters hangen met aankondigingen van optochten en feesten. Helemaal onlogisch is dat natuurlijk niet: Portugal is een katholiek land en carnaval heeft zijn tradities vanuit dat geloof. Carnaval in Portugal begint dus gewoon net als in Nederland zeven weken voor Pasen.

        En dus gingen we zaterdag 2 maart naar Obidos, want ergens in de krant of op Facebook zag ik dat daar een optocht zou zijn. Dat vinden van aankondigingen van evenementen is trouwens hier in Portugal nog niet zo makkelijk. In Nederland heeft iedere club, vereniging of bedrijf zijn eigen website, maar in Portugal is dat zeker nog niet vanzelfsprekend. Maar goed, wij naar Obidos. Daar bestond de optocht uit ongeveer vijftien als vrouw verklede mannen. Geen muziek, geen praalwagens, niets. Is dit het nou? Waar is die link tussen Portugal en Brazilië als het gaat om carnaval?

        Welnu, die link zag ik een dag later tijdens het carnaval in Caldas da Rainha! Wat een optocht was dat! Zeker twintig praalwagens met groepen identiek verklede Portugezen, dansend, zingend, confetti gooiend en de hele route lekker druk met heel veel toeschouwers. Voeg daarbij de stampende carnavals-beats uit de luidsprekers en de optocht was compleet.

        En zoals het in Brazilië waarschijnlijk erg warm is tijdens de parade en in Nederland meestal heel koud, was het in Portugal heerlijk: zonnetje, 18 graden. Kortom: een belevenis!

        carnaval Caldas da Rainha
        carnaval Caldas da Rainha
        carnaval Caldas da Rainha
        carnaval Caldas da Rainha
        carnaval Caldas da Rainha
        carnaval Caldas da Rainha
        carnaval Caldas da Rainha

        Benieuwd naar bewegende beelden van het carnaval in Caldas da Rainha? Bekijk dan vlog #045 op het YouTube-kanaal van Quinta dos Pernobes!