fbpx

Zilverkust: fantastisch klimaat

Het hele jaar door veel zon, nooit kouder dan 12 graden en zelden warmer dan 30 graden. Als je nu denkt: ‘dat klinkt als het ideale klimaat’, dan moet je zeker eens een keer de Zilverkust in Portugal bezoeken! Slechts een uur boven Lissabon, aan de kust en met een prachtig landschap.

Toen we in 2018 de Zilverkust in Portugal kozen als ons zoekgebied voor een nieuw huis, hadden we eigenlijk nog geen idee over het klimaat daar. Natuurlijk, we wisten dat het in Portugal warmer is dan in Nederland met meer zon-uren. In het binnenland en in de Algarve kan het in de zomer heel warm zijn, maar in de bergen valt er in de winter ook sneeuw.

Maar dat het klimaat in de Zilverkust zo mild zou zijn, dat hadden we echt niet verwacht. Door de invloed van de zee is het ’s zomers vrijwel nooit bloedheet, met gemiddelden van 25 graden. En in de winter wordt het overdag bijna nooit kouder de 12 graden. Bij helder weer is het dan ’s nachts wel fris: af en toe moeten we ’s ochtends de autoramen krabben.

En dat heldere weer is ook in de winter zeer aangenaam: als de zon schijnt, is het al snel heerlijk om buiten te zitten. Niet zo’n schraal zonnetje als in Nederland, maar echt een warmtebron. Het komt dan ook regelmatig voor dat het in de winter buiten beter en warmer is dan in huis.

Kortom: we hadden het qua klimaat in de Zilverkust niet beter kunnen treffen! En ook als je een vakantie naar Portugal overweegt: denk dan ook eens aan het voor- of naseizoen of zelfs de winter. Het kan dan echt heerlijk zijn!